Úvod do GNSS technologie Septentrio: Bezpečnost a přesnost pro moderní aplikace

Globální navigační satelitní systém (GNSS) představuje základní technologii pro přesné určování polohy, navigaci a časové synchronizace. V dnešní době se stává nepostradatelným nejen pro běžné uživatele, ale zejména pro profesionální a průmyslové aplikace. Firma Septentrio patří mezi přední dodavatele GNSS řešení, která jsou navržena pro nejvyšší nároky na bezpečnost, přesnost a spolehlivost. Tento článek vám přináší podrobný pohled na technologii GNSS od společnosti Septentrio, její hlavní výhody a praktické využití.

Klíčové výhody technologie Septentrio

1. Pokročilé anti-jamming a anti-spoofing technologie

GNSS signály mohou být ohroženy rušením (jamming) nebo podvržením (spoofing), což může vést k nesprávným navigačním údajům. Septentrio se těmto hrozbám postaví pomocí své AIM+ technologie, která zahrnuje:

  • Anti-jamming: Potlačení rušiček od jednoduchých úzkopásmových signálů až po komplexní širokopásmové a pulzní přenosy.
  • Anti-spoofing: Detekce a ochrana proti podvrženým signálům pomocí vícefrekvenční technologie, pokročilé analýzy anomálií a kryptografické autentizace signálů, včetně Galileo OSNMA.

Výsledkem je maximální odolnost proti rušení a podvržení, což je klíčové pro aplikace v navigačním válečnictví (NAVWAR) a jiných kritických oblastech.

2. Flexibilita a škálovatelnost

Septentrio nabízí širokou škálu produktů, které mohou být přizpůsobeny specifickým potřebám různých aplikací:

  • Moduly a OEM desky: Kompaktní a energeticky úsporné moduly, ideální pro integraci do menších zařízení.
  • Rugged boxy: Odolná zařízení pro náročné prostředí s integrovanou GNSS a INS technologií.
  • Reference receivers: Vysoce přesné přijímače pro referenční stanice a další aplikace vyžadující maximální přesnost.

3. Nejvyšší úroveň zabezpečení

Bezpečnost dat a zařízení je pro Septentrio prioritou. Mechanismy jako autentizace, zabezpečený boot, šifrované rozhraní (TLS, HTTPS) a bezpečné aktualizace zajišťují robustní ochranu před kybernetickými hrozbami.

Potřeby armády: Spolehlivé GPS / GNSS přijímače

V oblasti obrany a bezpečnosti je nezbytné, aby GPS GNSS přijímače byly spolehlivé a odolné proti záměrnému rušení a podvržení signálu, které mohou pocházet od nepřítele. GNSS technologie od společnosti Septentrio nabízí řešení navržené tak, aby splňovalo tyto náročné požadavky.

1. Odolnost proti záměrnému rušení

Vojenští operátoři se často potýkají s rizikem záměrného rušení, kdy nepřítel používá rušičky k narušení GNSS signálu. Technologie Septentrio je navržena tak, aby odolala těmto pokusům díky své pokročilé anti-jamming technologii, která zahrnuje:

  • AIM+ algoritmy: Potlačení široké škály rušiček od jednoduchých kontinuálních úzkopásmových signálů až po komplexní širokopásmové a pulzní přenosy.
  • Integrovaný spektrální analyzátor: Monitorování interference v časových a frekvenčních doménách, což umožňuje rychlou identifikaci a reakci na rušení.

2. Odolnost proti podvržení signálu

Podvržení (spoofing) představuje ještě závažnější hrozbu, kdy nepřítel vysílá falešné GNSS signály s cílem zmást přijímač a způsobit chyby v navigaci. Technologie Septentrio se této hrozbě postaví s využitím víceúrovňové ochrany:

  • Vícefrekvenční technologie: Poskytuje účinnou zálohu a mitigaci podvržení.
  • Pokročilá analýza anomálií: Nejlepší detekce podvržení na trhu.
  • Kryptografie: Autentizace satelitních signálů včetně Galileo OSNMA.

3. Robustnost v kritických situacích

Vojenské aplikace často vyžadují vysokou odolnost a spolehlivost v nejnáročnějších podmínkách. Septentrio nabízí řešení, která jsou testována v reálných a náročných scénářích, jak bylo prokázáno během JammerTestu v Norsku, kde přijímače Septentrio dosáhly 99,5% dostupnosti polohování i při různých formách rušení.

Praktické aplikace GNSS technologie Septentrio

Technologie Septentrio se osvědčila v široké škále aplikací, od průmyslových po bezpečnostní a obranné sektory. Zde jsou některé z nich:

1. Námořní a autonomní plavidla

V náročných námořních podmínkách je spolehlivost a přesnost GNSS klíčová. Společnost Saronic Technologies, která vyvíjí pokročilá autonomní povrchová plavidla (ASV), oceňuje technologie Septentrio pro jejich redundantní a spolehlivé navigační schopnosti, které zajišťují bezpečné a efektivní operace i v nejnáročnějších prostředích.

2. Letecké aplikace

V letectví je GNSS nepostradatelný pro navigaci a časovou synchronizaci. Díky pokročilým anti-jamming a anti-spoofing technologiím jsou zařízení Septentrio ideální volbou pro letecké aplikace, kde je potřeba zajistit nejvyšší úroveň přesnosti a spolehlivosti.

3. Průmyslové a logistické aplikace

V průmyslu a logistice je přesné určování polohy nezbytné pro efektivní řízení dodavatelského řetězce a automatizaci. Septentrio poskytuje řešení, která umožňují spolehlivé sledování a řízení v reálném čase, čímž zvyšují efektivitu a bezpečnost provozu.

Produkty Septentrio: Široká nabídka pro různé potřeby

Septentrio nabízí širokou škálu produktů, které splňují specifické požadavky různých aplikací:

AsteRx-m3 Pro+

  • Signály: GPS, GLONASS, BeiDou, Galileo, NavIC, QZSS, SBAS
  • Komunikace: 4 vysokorychlostní sériové porty (LVTTL), USB, Ethernet, markery událostí
  • Odolnost: MIL-STD-810G, odolnost proti vibracím a vlhkosti

Mosaic-X5

  • Signály: GPS, GLONASS, BeiDou, Galileo, NavIC, QZSS, SBAS
  • Velikost: 31 x 31 x 4 mm, hmotnost 6.8 g
  • Spotřeba energie: 0.6 W

PolaRx

  • Funkce: Vysoce přesné referenční přijímače pro profesionální aplikace

Závěr

Technologie GNSS od společnosti Septentrio představují špičku v oblasti satelitní navigace, poskytující nejvyšší úroveň přesnosti, spolehlivosti a zabezpečení. Pokud máte zájem o doporučení vhodného GNSS přijímače nebo další informace o technologiích Septentrio, neváhejte nás kontaktovat.

Pokud máte jakékoli otázky nebo zájem o bližší informace o GNSS technologiích Septentrio, neváhejte nás kontaktovat. Rádi vám pomůžeme s výběrem vhodného přijímače a poskytneme odborné poradenství.