LiDAR mapování budov a nemovitostí: Nový standard s FARO Orbis mobilním laserovým skenerem

Ve světě moderní geodézie a stavebnictví je přesné mapování klíčovým prvkem pro úspěch každého projektu. Technologie LiDAR, která využívá laserové světlo k měření vzdáleností a vytváření detailních 3D modelů, se stala nepostradatelným nástrojem v těchto oborech. Dnes se podíváme na revoluční FARO Orbis mobilní laserový skener a jeho aplikace v mapování místností a nemovitostí.

Co je LiDAR a proč je důležitý?

LiDAR (Light Detection and Ranging) je technologie, která využívá pulzní laserové světlo k měření vzdáleností k povrchům. Tímto způsobem vytváří detailní 3D modely prostředí. LiDAR je široce využíván v geodézii, stavebnictví, architektuře a dalších oblastech, kde je potřeba přesně zachytit a analyzovat fyzický prostor. Pomocí LiDARu můžeme vytvářet přesné mapy, monitorovat změny v čase a získávat cenná data pro další analýzu.

FARO Orbis: Přelom v mobilním skenování

FARO Orbis představuje nejnovější pokrok v technologii mobilního skenování. Tento skener kombinuje mobilní a stacionární snímání v jednom zařízení, což nabízí výjimečnou flexibilitu a přesnost. Hlavní vlastnosti FARO Orbis zahrnují:

  • Hybridní realitní snímání: Integrace mobilního a stacionárního skenování umožňuje uživatelům přepínat mezi těmito režimy bez ztráty přesnosti. Díky tomu je FARO Orbis ideální pro různé aplikace, od mapování místností po složité průmyslové prostory.
  • Rychlost a efektivita: FARO Orbis je až desetkrát rychlejší než tradiční metody laserového skenování. To zkracuje čas potřebný na získání dat a zvyšuje produktivitu projektů.
  • Vysoká přesnost: Technologie FLASH dosahuje submilimetrové přesnosti při stacionárním skenování a až 5 mm přesnosti při mobilním skenování, což je dostatečné pro většinu geodetických úkolů.

Praktické aplikace FARO Orbis

Mobilní laserový skener FARO Orbis je ideální pro širokou škálu aplikací v mnoha průmyslových odvětvích:

  • Stavebnictví a architektura: Dokumentace a kontrola stavebních prací, tvorba BIM modelů a plánování stavebních projektů. FARO Orbis umožňuje rychlé a přesné zaznamenání stavebního pokroku, což je klíčové pro dodržení termínů a kvality.
  • Geodézie a kartografie: Detailní mapování terénu, měst a infrastruktury. Skener poskytuje vysoce přesná data, která jsou nezbytná pro přesné plánování a analýzu. FARO Orbis umožňuje geodetům pracovat efektivněji a s vyšší přesností.
  • Policie: Rychlé a přesné zaznamenání míst činu a analýza dopravních nehod. Tento skener je neocenitelným nástrojem pro forenzní týmy, které potřebují rychle a přesně zaznamenat důkazy na místě činu.
  • Facility management: Správa a údržba budov a technické infrastruktury prostřednictvím přesných 3D modelů. FARO Orbis umožňuje správcům budov efektivně plánovat údržbu a renovace.

Integrace a zpracování dat

FARO Orbis podporuje jak lokální, tak cloudové zpracování dat prostřednictvím platformy FARO Sphere XG. Tato platforma umožňuje snadnou spolupráci mezi týmy na různých místech a integruje data z různých zdrojů, včetně statických a mobilních skenerů. Uživatelé mohou nahrávat, prohlížet, měřit a analyzovat 3D point cloud data a 360° snímky pro centralizované cloudové úložiště a spolupráci.

Případové studie a úspěšné implementace

FARO Orbis byl úspěšně použit v různých projektech po celém světě. Některé z případových studií zahrnují:

  • Rekonstrukce historických budov: Pomocí FARO Orbis bylo možné vytvořit detailní 3D modely historických budov, což usnadnilo jejich rekonstrukci a zachování. Tento proces zahrnoval přesné zachycení všech detailů, které jsou klíčové pro autentickou rekonstrukci.
  • Plánování infrastruktury: V městských oblastech pomohl FARO Orbis přesně mapovat a plánovat nové infrastruktury, což zlepšilo efektivitu a snížilo náklady. Skener byl použit pro mapování ulic, budov a dalších městských prvků, což umožnilo přesné plánování a výstavbu.

Závěr

FARO Orbis představuje významný krok vpřed v oblasti 3D skenování. Jeho schopnost rychle a přesně zachytit data z něj činí ideální nástroj pro širokou škálu aplikací v mnoha průmyslových odvětvích. Pro více informací o FARO Orbis, cenovou nabídku nebo prezentaci nás můžete kontaktovat zde.

Kontaktujte nás

Máte-li zájem o více informací, cenovou nabídku nebo prezentaci, neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím našeho kontaktního formuláře. Rádi vám poskytneme veškeré potřebné informace a odpovíme na vaše dotazy.