Mastering GNSS timing resilience: klíč k přesnému a spolehlivému časování

V dnešní době, kdy se stále více spoléháme na technologie pro každodenní fungování, je nezbytné zajistit, aby tyto technologie byly co nejpřesnější a nejspolehlivější. Jednou z klíčových oblastí, kde přesnost hraje zásadní roli, je časování. V tomto kontextu vystupuje na scénu technologie GNSS (Global Navigation Satellite System), která umožňuje přesné určování polohy a času. V tomto blogovém příspěvku se podíváme na webinář od společnosti Septentrio, který se zaměřuje na zvládnutí odolnosti GNSS časování.

Co je GNSS a proč je důležité?

GNSS, neboli globální družicový polohový systém, je systém, který využívá satelitů k určování polohy a času kdekoliv na světě. Tento systém je nepostradatelný v mnoha oborech, od dopravy a logistiky po telekomunikace a energetiku. GNSS přijímače společnosti Septentrio jsou navrženy tak, aby poskytovaly maximální přesnost a spolehlivost, což je klíčové pro aplikace, kde je časování kritické.

Význam odolnosti GNSS časování

Odolnost časování znamená schopnost systému udržet přesné časové údaje i v podmínkách, kdy jsou signály rušeny nebo ztraceny. To je zásadní například v telekomunikacích, kde i malé časové odchylky mohou vést k významným problémům v synchronizaci sítí. Septentrio ve svém webináři detailně vysvětluje, jak jejich technologie zajišťuje vysokou odolnost a spolehlivost časových údajů.

Hlavní body webináře

Pokročilé filtrace signálů

Septentrio používá pokročilé algoritmy pro filtraci signálů, které minimalizují rušení a zajišťují přesné časování. Tyto algoritmy jsou navrženy tak, aby identifikovaly a eliminovaly různé typy rušení, což je klíčové pro udržení vysoké přesnosti. Konkrétně se jedná o algoritmy AIM+ (Advanced Interference Mitigation), které dokážou filtrovat širokou škálu interferencí, včetně úmyslného rušení (jamming) a neúmyslného rušení (spoofing).

Redundance a spolehlivost

Dalším klíčovým aspektem je redundance. Septentrio implementuje více vrstev zabezpečení, které zajišťují, že i v případě selhání jedné části systému bude časování stále přesné a spolehlivé. To zahrnuje například použití více GNSS konstelací (GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou), což zvyšuje dostupnost signálů a odolnost proti výpadkům.

Korekční služby

Septentrio nabízí také podporu pro různé typy korekčních služeb, jako jsou SBAS (Satellite-Based Augmentation Systems) a PPP (Precise Point Positioning). Tyto služby poskytují dodatečné informace, které zlepšují přesnost a spolehlivost časových údajů. PPP například využívá data z celosvětové sítě referenčních stanic k poskytování vysoce přesných korekcí polohy a času.

Aktualizace softwaru

Pravidelné aktualizace softwaru jsou dalším důležitým faktorem, který přispívá k odolnosti GNSS časování. Septentrio neustále pracuje na vylepšování svých algoritmů a technologií, aby zajistili, že jejich systémy jsou vždy na špičkové úrovni. Aktualizace zahrnují nejen zlepšení výkonnosti a odolnosti, ale také implementaci nejnovějších bezpečnostních opatření.

Robustní design hardwaru

GNSS přijímače Septentrio jsou navrženy tak, aby byly odolné vůči extrémním podmínkám. To zahrnuje ochranu proti vlivům počasí, mechanickému poškození a elektromagnetickému rušení. Robustní design hardwaru zajišťuje, že přijímače fungují spolehlivě i v náročných prostředích.

Další důležité informace

Mnoho sektorů se spoléhá na odolnou a vysoce přesnou synchronizaci času, včetně datových center, energetiky a telekomunikací. Finanční instituce a podniky používají přesný čas k kalibraci hodin pro časové označení transakcí, vedení záznamů a zajištění dohledatelnosti. GPS/GNSS čas poskytuje přesnost potřebnou pro mnoho kritických aplikací, avšak je nezbytné používat technologie, které jsou spolehlivé a odolné vůči zranitelnostem, jako jsou GNSS jamming a spoofing. Nespolehlivé a nepřesné časování může vést k chybným operacím nebo riziku výpadků, což je pro tyto kritické infrastruktury nepřijatelné.

Špičkové výzkumné aplikace, jako je kvantové počítání, mohou také těžit z nejvyšší přesnosti časování až na úroveň sub-nanosekund. V tomto webináři odborníci a průmysloví hráči vysvětlí důležitost použití GNSS pro časování a hovořit o nejnovějších technikách a technologiích, které zajišťují bezpečný a přesný provoz systému.

Témata

  1. Aplikace a případy použití, kde je důležitá odolnost a přesnost.
  2. Co je GNSS jamming a spoofing a jak ovlivňuje časovací systémy.
  3. Techniky na úrovni přijímače pro bezpečnost a odolnost.
  4. NMA anti-spoofing autentizace (OSNMA a AtomiChron).
  5. Demonstrace reálné přesnosti časování na úrovni sub-nanosekund.
  6. Jak Time Appliance Project (TAP) umožňuje odolnou synchronizaci datových center.

Přednášející

  • Pan Heiko Gerstung – Managing Director ve společnosti MEINBERG.
  • Pan Ahmad Byagowi – Výzkumný vědec ve společnosti META.
  • Pan Gregor Jackson – Vice President and General Manager ve společnosti VIAVI SOLUTIONS.
  • Pan Jean-Marie Sleewaegen, Lead Architect ve společnosti SEPTENTRIO.

Webinář moderuje pan Gustavo Lopez, Market Access Manager ve společnosti SEPTENTRIO.

Praktické aplikace

Technologie GNSS časování od Septentrio nachází uplatnění v mnoha oborech:

  • Telekomunikace: Synchronizace sítí a datových center.
  • Energetika: Řízení a monitorování rozvodných sítí.
  • Doprava: Navigace a sledování vozidel.
  • Finanční sektor: Přesné časové značky pro finanční transakce.
  • Vědecký výzkum: Časová synchronizace experimentů a měření.
  • Kvantové počítání: Využití nejvyšší přesnosti časování až na úroveň sub-nanosekund.

Jak vám můžeme pomoci?

Pokud máte zájem o více informací o GNSS přijímačích Septentrio a jejich praktických aplikacích, neváhejte nás kontaktovat. Rádi vám poskytneme odborné poradenství a doporučíme nejvhodnější řešení pro vaše potřeby. Kontaktujte nás prostřednictvím tohoto odkazu.