LiDAR a umělá inteligence: Budoucnost geodetického měření

Úvod do LiDARu a AI
LiDAR technologie je již dlouho ceněna pro svou schopnost rychle a přesně mapovat povrchy. Při kombinaci s umělou inteligencí se však její potenciál mnohonásobně zvyšuje. Umělá inteligence přináší do procesu geodetického měření novou úroveň automatizace a efektivity, což umožňuje geodetům zaměřit se na složitější úkoly a nechat rutinní zpracování dat na algoritmech.

Význam AI pro klasifikaci bodů
Jedním z hlavních výzev při práci s LiDARovými daty je zpracování a klasifikace mračen bodů. Zde přichází na řadu AI s algoritmy schopnými učení se a rozpoznávání vzorů. Tyto algoritmy mohou automaticky detekovat a klasifikovat různé elementy v datech, jako jsou stromy, vozovky či budovy, což značně urychluje a zpřesňuje celý proces.

Zvýšení přesnosti dat pomocí AI
Nejenže AI dokáže rozpoznat a klasifikovat data, ale také může významně přispět k jejich přesnosti. S pomocí strojového učení mohou být algoritmy trénovány na identifikaci a korekci chyb v mračnech bodů, jako je šum nebo chybějící data, což vede k mnohem spolehlivějším výstupům.

Optimalizace procesů integrací AI a BIM
Integrace AI s BIM (Building Information Modeling) je dalším krokem k optimalizaci workflow v geodetickém průmyslu. AI může pomoci transformovat LiDARová data přímo na BIM modely, což umožňuje rychlejší a přesnější plánování, analýzu a řízení stavebních projektů.

Případové studie, aplikace a konkrétní zavádění AI do praxe
Představíme několik případových studií, které ukazují, jak společnosti implementují AI do svých LiDARových procesů, a zdůrazníme klíčové benefity, jako je snížení času potřebného pro zpracování dat a zvýšení celkové produktivity.

Například společnost FARO začíná zavádět umělou inteligenci (AI) do zpracování prostorových dat z laserového skenování prostřednictvím své platformy FARO Sphere. Tato cloudová platforma poskytuje uživatelům centralizované a kolaborativní prostředí napříč aplikacemi pro zachycení reality. Umožňuje rychlejší 3D datový sběr, zpracování a projektový management odkudkoliv na světě. Uživatelé mohou efektivněji organizovat své 3D skeny a spravovat data mezi rozmanitými týmy po celém světě​​.

FARO Sphere také zjednodušuje operace a poskytuje rychlejší přístup k datům, což zlepšuje čas potřebný k rozhodování a umožňuje kolaboraci mezi kolegy a dalšími zúčastněnými stranami projektu z jakékoliv části světa​​.

V neposlední řadě platforma FARO Sphere využívá AI a strojové učení k automatizaci časově náročných a opakujících se úkolů. Jako první vlastnost s AI byla představena funkce „Privacy Blur“, která pomocí AI detekuje a rozmazává obličeje a registrační značky vozidel, aby bylo zajištěno dodržování předpisů o ochraně soukromí při sdílení 3D dat​.

Společnost FARO začleňuje umělou inteligenci do zpracování prostorových dat získaných pomocí mobilního laserového skeneru FARO Orbis. FARO Orbis je all-in-one mobilní laserový skener s integrovaným stacionárním skenováním, který je poháněn technologií FARO FLASH™. Je navržen tak, aby optimalizoval pracovní postupy a zvyšoval produktivitu pro profesionály v oblasti stavebnictví, inženýrství a geodézie, poskytujíc zároveň rychlý sběr dat a vysoce přesné 3D vizuální reprezentace reálného světa​​​​.

Skener Orbis zvládá mobilní skenování, ale i stacionární skenování s Flash technologií, čímž poskytuje vysoce kvalitní, přesná a hustá mračna dobů. Také umožňuje častější a komplexnější sběr 3D dat, který zlepšuje a usnadňuje rozhodování ohledně využití okolního prostoru​​.

Díky výjimečné lehkosti a jednoduchosti použití je Orbis ideální pro rychlé skenování velkých oblastí bez složitého nastavování. Přesnost 5 mm při mobilním skenování a 2 mm při stacionárním skenování s technologií Flash činí Orbis špičkovým řešením pro mobilní skenování s vysokou úrovní přesnosti​​.

Orbis nabízí místní zpracování dat v softwaru FARO Connect nebo volitelně na platformě FARO Sphere® XG Digital Reality. Tyto flexibilní řešení umožňují zpracování, analýzu a sdílení dat. S integrovanou 8-megapixelovou kamerou Orbis umožňuje vytvářet barevná mračna bodů a dodatečné 360° panoramatické snímky​​.

Využití umělé inteligence umožní, aby data získaná skenerem Orbis byla zpracována a vyhodnocena efektivněji, s automatickým rozpoznáváním a klasifikací objektů ve skenech, což přispěje k rychlejšímu a přesnějšímu získání výsledků a analýz. Toto umožní profesionálům v oblasti stavebnictví, inženýrství a geodézie poskytovat vysoce přesné výstupy rychleji, minimalizovat lidské chyby a zvýšit celkovou efektivitu​​​​.

A jak se nám na závěr vyjádří generativní umělá inteligence ChatGPT budoucí vize využití laserového skenování v geodézii a stavebnictví a co můžeme očekávat?

Ve světě geodézie a stavebnictví se blýská na lepší časy, a to díky vzrušujícím inovacím v laserovém skenování. Tato pokročilá technologie nabízí bezprecedentní přesnost a efektivitu, která transformuje celý průmysl. V nadcházejících letech očekáváme, že laserové skenování bude stále více integrální součástí plánování, realizace a údržby stavebních projektů.

Z přesných topografických map až po detailní 3D modely, laserové skenování umožňuje geodetům a stavitelům rychle a přesně zachytit složité detaily terénu a stavebních struktur. Tímto způsobem lze redukovat čas a náklady spojené s tradičními měřicími metodami a zároveň zvýšit celkovou efektivitu projektů.

V budoucnosti předpokládáme, že integrace laserového skenování s dalšími technologiemi, jako jsou BIM (Building Information Modeling) systémy a AI (umělá inteligence), povede k ještě sofistikovanějším aplikacím. Tato synergie umožní v reálném čase identifikovat potenciální problémy, optimalizovat návrhy a zlepšit celkovou udržitelnost a bezpečnost staveb.

S tímto revolučním nástupem laserového skenování se otevírá nová éra pro geodézii a stavebnictví – éra, ve které přesnost, efektivita a inovace jdou ruku v ruce s budováním lepšího a udržitelnějšího světa pro nás všechny.