Laserové skenování jako efektivní způsob výpočtu kubatur depozitů posypové soli

Pracujete s velkými objemy materiálu, jako je uhlí, zemina nebo posypová sůl? Potřebujete průběžně zjišťovat stav jejich objemu a přemýšlíte, jakou metodu nejlépe zvolit? V depozitářích nebo na velkých staveništích se množství materiálu často mění každý den, zjistit jejich přesné kubatury bývá přitom technicky velmi náročné. Laserové skenování je metodou překvapivě snadnou, rychlou a přitom naprosto přesnou. Se skenerem GEOSLAM ZEB1 určíte přesný stav vašich zásob doslova během pár minut.

Státní úřad po dopravu v Iowě využívá ZEB1 pro monitoring zásob posypové soli

Ve státě Iowa je třeba každou zimu udržovat přes 38 000 kilometrů silnic. Tamní Státní úřad pro dopravu se rozhodl investovat do technologie od společnosti Geoslam, aby mohl efektivně monitorovat stav zásob posypové soli. Tina Greenfieldová, koordinátorka RWIS (Informační systém počasí na silnicích) toto rozhodnutí zdůvodnila takto: „Pokud bychom neměli úplný přehled o stavu našich skladů ve všech spravovaných oblastech, byli bychom nuceni rozhodovat se na poslední chvíli o distribuci, což je jednak neúsporné, jednak nepraktické pro místní obyvatele i podnikatele.“

Posypová sůl je skladována v tisíci velkých budovách, které obsahují okolo 1200 tun materiálu. Během zimy je sůl distribuována ve všech oblastech země na nákladních autech – neustále je tak odvážena z depozitářů a znovu přivážena, aby se doplnily zásoby. Tento proces funguje pouze tehdy, když je prováděn přesně. V opačném případě by se mohl zvrhnout v logistický chaos. Podle Greenfieldové se někdy stává, že se stav posypového materiálu už od pohledu liší od stavu na papíře. Spoléhat na vlastní oči je samozřejmě neefektivní, přesně změřit mnoho tun neforemného materiálu je však dosti komplikované. Z toho důvodu si pořídili laserový skener ZEB1 od firmy Geoslam, se kterým je měření kubatur soli v depozitech velmi snadné, rychlé a přesné.

      Skener ZEB1 dokáže během chvíle zachytit trojrozměrné prostředí uvnitř depozitu a vytvořit mračno bodů. Software Quick Terrain Modeller poté tyto body transformuje  v přesný virtuální model. Nyní je už velmi snadné spočítat přesný objem materiálu. Prostým vynásobením hodnoty hustoty posypové soli lze pak ihned zjistit  i hmotnost aktuálního stavu zásob. Tento systém získávání informací dalece přesahuje starší metody, které měl Státní úřad pro dopravu v Iowě k dispozici.

monitorování kubatur soli

Zaujal vás článek a chcete se dozvědět více o tom, jak může laserový skener ZEB1 pomoci i vám? Pokračujte dále na podrobnější popis jeho vlastností a výhod.